Μύθοι και Υπερβολές της Βελτίωσης
Σαν άλλοι κυνηγοί εσφαλμένων μύθων παραπληροφόρησης, είμαστε εδώ για να μάθεις επιτέλους όλη την αλήθεια στην παραφιλολογία του χώρου μας, αλλά και αυτών που συντηρούν τέτοιες λανθασμένες θεωρίες! Η γνώση θα σώσει τα Ευρώ σου, και την υπόληψη σου! Για κάνε τα κουμάντα σου λοιπόν, γιατί πλέον δεν θα χεις δικαιολογίες άγνοιας...
Πολλές φορές τυχαίνει να συζητάς για αυτοκίνητα και να σου λένε πράγματα που ακούγονται τραβηγμένα. Κάποιες μάλιστα από τις λανθασμένες αυτές ιδέες επαναλαμβάνονται τόσο πολύ και από τόσους πολλούς, που θεωρούνται δεδομένες. Παρότι λοιπόν σίγουρα θα έχεις ακούσει τις φράσεις που σου παραθέτω πιο κάτω, να ξέρεις ότι είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου λανθασμένες.
Το κακό της όλης υπόθεσης είναι ότι μπορούν να σε παρασύρουν να ξοδέψεις τζάμπα χρήμα χωρίς να δεις αποτέλεσμα, ή χωρίς να δεις το αποτέλεσμα που περίμενες – και αυτό φυσικά δεν επιτρέπεται να συμβαίνει στους αναγνώστες του Burn Out.
Έτσι, συγκεντρώσαμε απόψεις που επικρατούν για τη βελτίωση και σε μαθαίνουμε να ξεχωρίζεις τους μύθους του Αισώπου από την ιστορία του Ηροδότου...
ΜΥΘΟΣ Τα αυτοκίνητα drift έχουν χαμηλή πρόσφυση στο πίσω μέρος
Πολύς κόσμος που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τους αγώνες drift πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα δεν διαθέτουν και πολλή πρόσφυση στο πίσω μέρος, και πως για αυτό γλιστράνε τόσο πολύ.
Καμία σχέση. Μεγάλο λάθος.
Το drift έχει να κάνει με τον τρόπο που οδηγείς. Γενικά, χρειάζεσαι αξιοπρεπή πρόσφυση για να ελέγξεις μια πλαγιολίσθηση σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Οι κορυφαίοι drifters στήνουν τα αυτοκίνητά τους με παρόμοιες ρυθμίσεις για αγώνες πίστας, με φαρδιά και ημισλίκ ελαστικά εμπρός και πίσω – αλλιώς δεν μπορούν να πλαγιολισθαίνουν στις ταχύτητες που απαιτούνται στους αγώνες.
ΜΥΘΟΣ Οι wastegates κάνουν τον ήχο του “φτερνίσματος”
Να το ξεκαθαρίσω: οι wastegates δεν φταρνίζονται καθόλου, ποτέ.
Δεν έχω ιδέα πώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος, αλλά έχει αναφερθεί ακόμα και στην εκπομπή Top Gear τη δεκαετία του ’80. Από τότε διαβάζεις πολύ συχνά λόγια όπως, “ακούς το φτάρνισμα της wastegate καθώς το εργαλείο ανεβάζει πίεση”.
Ο εν λόγω θόρυβος στην πραγματικότητα προέρχεται από τον πεπιεσμένο αέρα που επιστρέφει στην εισαγωγή του τούρμπο, έχοντας βρει κλειστή την πεταλούδα του γκαζιού. Ο μόνος θόρυβος που κάνουν οι wastegates είναι ένας ήχος σαν της εξάτμισης, όταν διαθέτουν screamer pipe χωρίς σιλανσιέ.
ΜΥΘΟΣ Η ισχύς παράγεται ανάλογα με την πίεση υπερπλήρωσης, ανεξαρτήτως μεγέθους τούρμπο
Ο μύθος αυτός λέει ότι το επίπεδο της ισχύος καθορίζεται μόνο από την πίεση υπερπλήρωσης, ανεξάρτητα από το ποιο τούρμπο χρησιμοποιείς. Μια Τ2 λοιπόν στo 1 bar δίνει ίδια δύναμη με μια (μεγαλύτερη) Τ4 στην ίδια πίεση, κ.οκ. Αυτό δεν ισχύει.
Η πίεση υπερπλήρωσης είναι απλά μια ένδειξη του περιορισμού του αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα. Ο αέρας μπορεί να περιορίζεται στην εισαγωγή ή στην κεφαλή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι περιορίζεται από την ανικανότητα της τουρμπίνας να αποβάλλει το σύνολο των καυσαερίων από το κέλυφος του στροβίλου.
Ο στρόβιλος μιας Τ2, για παράδειγμα, είναι πολύ μικρότερος από ότι μιας Τ4, οπότε μπορεί να διαχειριστεί μικρότερο όγκο καυσαερίων από ότι της Τ4. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα καυσαέρια να βγουν έξω περιορίζει την ποσότητα του αέρα που μπορεί να μπει μέσα στον κινητήρα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη δύναμη με ίδια πίεση από ότι σε μία μεγαλύτερη (λιγότερο περιοριστική) τουρμπίνα.
Και στον στρόβιλο συμπίεσης τα ίδια ισχύουν. Ο μεγαλύτερος συμπιεστής περιστρέφεται αργότερα για να παράγει την ίδια ροή από έναν μικρότερο, πράγμα που σημαίνει πιο κρύο αέρα, άρα μεγαλύτερη ιπποδύναμη με την ίδια πίεση.
Ανάλογα με τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου και με τον σκοπό για τον οποίο βελτιώνεται, επιλέγεται υψηλή ή χαμηλή πίεση υπερπλήρωσης. Ο μύθος όμως ότι η ισχύς είναι ίδια σε μια δεδομένη πίεση, ανεξαρτήτως του μεγέθους της τουρμπίνας, δεν έχει καμία βάση.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Η υψηλότερη σχέση συμπίεσης μειώνει το lag
Υπάρχει η πεποίθηση πως οι κινητήρες με μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης έχουν μικρότερη υστέρηση στο τούρμπο από ότι εκείνοι με μικρότερη συμπίεση.
Η χαμηλή συμπίεση δίνει λιγότερη ισχύ με την τουρμπίνα εκτός λειτουργίας – πράγμα που κάνει το αυτοκίνητο λιγότερο οδηγήσιμο στις χαμηλές στροφές – αλλά δεν επηρεάζει το σημείο (τις στροφές) που μπαίνει το τούρμπο, υπό την προϋπόθεση ο κινητήρας να είναι χαρτογραφημένος σωστά.
Γενικά, το να έχεις κινητήρα με μεγάλη συμπίεση σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείς μικρότερη πίεση υπερπλήρωσης, οπότε πρέπει να κερδίσεις ισχύ με άλλα μέσα - με για παράδειγμα, ή με μεγαλύτερη τουρμπίνα. Κάνοντας όμως κάτι τέτοιο αντισταθμίζεις την αύξηση της απόδοσης στο φάσμα εκτός λειτουργίας τούρμπο, φτάνοντας ξανά εκεί από όπου ξεκίνησες.
ΜΥΘΟΣ Οι μεγάλες εξατμίσεις προκαλούν απώλεια ισχύος και ροπής στα υπετροφοδοτούμενα αυτοκίνητα
Στα αυτοκίνητα με ατμοσφαιρικούς κινητήρες, μια υπερβολικά μεγάλη εξάτμιση κάνει κακό στο μοτέρ, αφού μειώνει την απόδοση στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Ο μύθος λέει ότι το ίδιο συμβαίνει και στα αυτοκίνητα με υπετροφοδότηση.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Ο λόγος που ο κινητήρας έχει απώλειες είναι η έλλειψη backpressure, αλλά στους κινητήρες τούρμπο η τουρμπίνα η ίδια δημιουργεί το απαιτούμενο backpressure, οπότε όσο μεγαλύτερη εξάτμιση τόσο καλύτερα.
ΜΥΘΟΣ Η αύξηση της πίεσης των καυσίμων βελτιώνει την απόδοση
Η χρήση aftermarket ρυθμιστών πίεσης καυσίμου είναι από τις πιο βασικές βελτιώσεις, και αν και τελευταία δεν χρησιμοποιούνται και πολύ, παραμένουν μια δημοφιλής μετατροπή.
Δουλειά τους είναι να ρυθμίζουν την πίεση καυσίμου ανάλογα με το τι μετατροπή έχει γίνει στο αυτοκίνητο. Πολύς κόσμος όμως τους ρυθμίζει σε υψηλότερη πίεση από το κανονικό, αναμένοντας αύξηση της ιπποδύναμης.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση της πίεσης καυσίμου θα αυξήσει την ισχύ μόνο όταν το αυτοκίνητο έχει στεγνώσει εντελώς. Αν η τροφοδοσία λειτουργεί σωστά, τότε η αύξηση της πίεσης προκαλεί μείωση της ισχύος.
Κάποιες dump valves κάνουν ήχο φταρνίσματος
Καμιά dump valve στον κόσμο δεν κάνει τέτοιο θόρυβο – το φτάρνισμα όμως σχετίζεται με την επιλογή dump valve που έχεις κάνει.
Ο θόρυβος αυτός προκαλείται από τον αέρα που ξεφεύγει από την εισαγωγή του τούρμπο, και αν έχεις dump valve τότε ξεφεύγει μέσω αυτής, και δεν τον ακούς.
Κάποιες dump valves έχουν σκληρά ελατήρια και έτσι ανοίγουν λιγότερο, προκαλώντας περισσότερο αέρα να βγει από την εισαγωγή. Σε κάποιους όμως κινητήρες ο αέρας είναι τόσος που η dump valve δεν μπορεί να τον αφήσει όλο να φύγει, προκαλώντας το φτάρνισμα από την εισαγωγή του τούρμπο.
Ολα τα τούρμπο σπάνε γρήγορα αν δεν έχουν σκάστρα
Η θεωρία πίσω από την φήμη αυτή είναι βάσιμη, επειδή ο πεπιεσμένος αέρας που προσπαθεί να βγει από την εισαγωγή του τούρμπο καθώς αφήνεις το γκάζι σε ένα αυτοκίνητο χωρίς σκάστρα καθυστερεί την τουρμπίνα, πράγμα που θεωρητικά μπορεί να τη βλάψει. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως ο κινητήρας ή η τουρμπίνα συνήθως παθαίνουν πρώτα κάποιαν άλλη βλάβη.
Κάποιες τουρμπίνες είναι πιο ανθεκτικές από κάποιες άλλες, αλλά μια που οι σκάστρες δεν είναι ακριβές, καλό είναι να χρησιμοποιείς ούτως ή άλλως μια τέτοια, ιδιαίτερα σε μεγάλα τούρμπο με υψηλή πίεση.
Από την άλλη υπάρχουν κάποιοι που προτείνουν να μην χρησιμοποιείς, επειδή η παραμικρή διαρροή προκαλεί μείωση της απόδοσης.
Εδώ, η επιλογή είναι δική σου.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Οι μεγάλες πίσω αεροτομές βελτιώνουν την πρόσφυση
Εχουμε δει όλοι μας αυτοκίνητα με αεροτομές-σιδερώστρες, και συχνά ακούμε ότι βελτιώνουν την πρόσφυση. Αναμφίβολα κάποιες πτέρυγες αυξάνουν την αρνητική άντωση στο πίσω μέρος σε μεγάλες ταχύτητες, αλλά μόνο υπό ορισμένες γωνίες ανάλογα με τον τύπο της πτέρυγας και την τοποθέτησή της.
Εκτός αν στρίβεις με ταχύτητες άνω των 120 km/h, τα αεροδυναμικά βοηθήματα δεν έχουν καμία πρακτική αξία. Οπότε, το αυτοκίνητο χρειάζεται μεγάλη μηχανική πρόσφυση (από ανάρτηση και ελαστικά) για να φτάσει τις ταχύτητες στις στροφές όπου θα είναι αναγκαία τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Ενας άλλος παράγοντας είναι το πού δημιουργείται η επιπλέον αρνητική άντωση: στο πίσω μέρος. Πολλά αυτοκίνητα, ιδιαίτερα μπροστοκίνητα, υποστρέφουν στο όριο οπότε, αν μη τι άλλο, χρειάζονται περισσότερη αρνητική άντωση εμπρός και όχι πίσω, καθιστώντας την πίσω πτέρυγα αχρείαστη χωρίς να υπάρχει ανάλογη πρόσφυση στο εμπρός μέρος. Για αυτό βλέπεις πιο σπάνια μπροστοκίνητα με τεράστιες πίσω πτέρυγες, από ότι πισωκίνητα.
Συνολικά λοιπόν, αν και κανείς δεν αρνείται πως η χρήση πίσω πτέρυγας βελτιώνει την πρόσφυση ενός αυτοκινήτου, το αν θα βελτιώσει και το δικό σου δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Η αφαίρεση των φώτων αυξάνει τις επιδόσεις στη drag strip
Οποιος συχνάζει στη Santa Pod σίγουρα θα έχει προσέξει αυτοκίνητα να αγωνίζονται με τα εμπρός φώτα βγαλμένα, σε μια προσπάθεια να καταλήξει περισσότερος αέρας στον κινητήρα, με αποτέλεσμα καλύτερο χρόνο. Θεωρητικά στέκει, αλλά επειδή ο χώρος του κινητήρα δεν είναι αεροστεγής, αυτή η μετατροπή δεν επηρεάζει παρά μόνο πολύ δυνατά αυτοκίνητα.
Κάτι που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η αφαίρεση των φώτων αυξάνει την οπισθέλκουσα τόσο, που σχεδόν σίγουρα αντισταθμίζονται τα κέρδη από την αφαίρεση των φώτων σε αυτοκίνητα που δεν έχουν τεράστια ιπποδύναμη.
ΜΥΘΟΣ Η χρήση κολλημένου διαφορικού κάνει το αυτοκίνητο υπερστροφικό και επικίνδυνο
Ο μύθος ότι το κολλημένο διαφορικό σε κάνει να υπερστρέφεις επικίνδυνα είναι γνωστός, αλλά υπό πολλές έννοιες ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Τα κολλημένα διαφορικά στην πραγματικότητα προκαλούν μια φυσική υποστροφή σε σχέση με τα ελεύθερα, και γενικά κάνουν την πλαγιολίσθηση πιο δύσκολη.
Ενώ τα ελεύθερα διαφορικά πάντα προσπαθούν να επαναφέρουν το πίσω μέρος σε κατάσταση πλαγιολίσθησης ισχύος, τα κολλημένα συνεχίζουν την υπερστροφή μέχρι ο οδηγός να διορθώσει την τροχιά του. Οπότε, για όσο οδηγείς σύμφωνα με τις δυνατότητές σου, το κολλημένο διαφορικό δεν θα θέσει τη ζωή σου σε κίνδυνο.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Τα κιτ εισαγωγής θα σου μειώσουν την ισχύ/ θα σου δώσουν πολλή επιπλέον δύναμη
Για χρόνια, τα κέρδη στην ιπποδύναμη μετά από τοποθέτηση κιτ εισαγωγής παρουσιάζονται μεγεθυμένα. Η πραγματικότητα είναι πως το κιτ εισαγωγής σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο θα σου δώσει μια αύξηση ισχύος της τάξης των πέντε ίππων.
Τελευταία ωστόσο υπάρχει μια τάση κατηγορίας των κιτ εισαγωγής, και κυκλοφορεί ότι στην ουσία σου μειώνουν την ιπποδύναμη.
Σε κάποια αυτοκίνητα με πολύ καλά φίλτρα αέρα, όπως τα Honda Type-R για παράδειγμα, αυτό πραγματικά ισχύει αν δεν τοποθετήσεις πολύ καλά σχεδιασμένο κιτ. Συνολικά ωστόσο δεν είναι αλήθεια.
Αυτός ο μύθος της απώλειας ισχύος προέρχεται από το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα δυναμομετρούνται σε δυναμόμετρα. Η ροή αέρα στους κυλιόμενους διαδρόμους δεν έχει καμία σχέση με αυτή σε κανονικό δρόμο, οπότε το κιτ εισαγωγής ρουφάει πιο ζεστό αέρα σε σχέση με το φίλτρο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μειώνεται η δύναμη.
Τα περισσότερα κιτ εισαγωγής είναι σχεδιασμένα να πνίγουν τον ήχο του αέρα που εισέρχεται, παρά να βελτιώνουν την απόδοση, και κάποια μάλιστα είναι σχεδιασμένα ώστε να κρατούν την ιπποδύναμη σε προκαθορισμένο επίπεδο. Ετσι, συχνά η τοποθέτηση κιτ εισαγωγής ή η τροποποίηση του υπάρχοντος φίλτρου μπορεί να δώσει μικρά κέρδη σε ισχύ.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Οσο πιο χαμηλή και σκληρή ανάρτηση έχει, τόσο καλύτερα στρίβει
Τα αγωνιστικά αυτοκίνητα είναι χαμηλωμένα και σκληρά, αλλά η ανάρτησή τους έχει πολλά περισσότερα πράγματα από κοντά ελατήρια!
Τα αγωνιστικά έχουν χαμηλή ανάρτηση, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει αρκετή διαδρομή και σωστή γεωμετρία.
Στους συνηθισμένους δρόμους το χαμήλωμα της ανάρτησης απλά θα μπερδέψει τη γεωμετρία και θα κάνει τα αμορτισέρ να τερματίζουν. Αυτό σημαίνει ότι παρότι η ανάρτηση είναι σκληρότερη και το κέντρο βάρους χαμηλότερο (επομένως καλύτερο) από πριν, η συμπεριφορά του αυτοκινήτου δεν είναι σίγουρο ότι θα βελτιωθεί – μπορεί να χειροτερέψει κιόλας.
Κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι ότι η άσφαλτος στις πίστες αγώνων είναι πολύ ομαλή, ενώ στους δημόσιους δρόμους το παραμικρό σαμαράκι μπορεί να απογειώσει ένα αυτοκίνητο με πολύ σκληρή ανάρτηση.
Τέλος, η χαμηλή και σκληρή ανάρτηση μπορεί να δίνει μεγαλύτερη πρόσφυση, αλλά κάνει και το αυτοκίνητο πιο απότομο στο όριο, πράγμα που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα.
ΜΥΘΟΣ Τα στενά λάστιχα δίνουν καλύτερη πρόσφυση στο βρεγμένο
Αυτός ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι η χρήση στενότερων ελαστικών στο χώμα, το χιόνι, τον πάγο και το λιμνάζον νερό δίνει καλύτερη πρόσφυση επειδή “κολλάνε” πιο εύκολα στο οδόστρωμα.
Στο βρεγμένο δρόμο ωστόσο, δεν θα σε βοηθήσουν και πολύ, επειδή τα στενά ελαστικά λειτουργούν σωστά όταν το νερό έχει κάνει λίμνη. Και, μεταξύ μας, όταν βλέπεις λιμνούλα νερού και συνεχίζεις να οδηγείς γρήγορα, είσαι για το τρελλάδικο. Για τον δρόμο χρειάζεσαι καλής ποιότητας ελαστικά βροχής.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Η ισχύς πουλάει αυτοκίνητα, η ροπή κερδίζει αγώνες
Αυτή είναι μια φράση του διάσημου Carol Shelby από τη δεκαετία του ’60, και πλέον χρησιμοποιείται από ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που θέλουν να τα περιγράφουν ως γρηγορότερα από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Η ροπή είναι καλό πράγμα, κάνει το αυτοκίνητο πιο διασκεδαστικό και την γρήγορη οδήγηση πιο εύκολη, αλλά η ιπποδύναμη είναι το απόλυτο μέτρο της απόδοσης. Αν ο μύθος ήταν αληθινός, αυτοκίνητα με χαμηλή ροπή όπως τα Type-R ή τα μονοθέσια της F1 δεν θα ήταν τόσο γρήγορα.
Η έλλειψη ροπής συνολικά σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και πιο κοντές σχέσεις στο κιβώτιο για να πάει γρήγορα το αυτοκίνητο. Επομένως, το ρητό έπρεπε να είναι: “η ισχύς κερδίζει αγώνες, η ροπή απλά το κάνει πιο εύκολο”!
ΜΥΘΟΣ Τεράστιος συμπιεστής και μικρούλα τουρμπίνα: το τέλειο τούρμπο
Ένα τούρμπο που γεμίζει αμέσως, αλλά παράγει και τρελά άλογα είναι το Άγιο Δισκοπότηρο και οι βελτιωτές τούρμπο είναι οι Ναΐτες που το ψάχνουν – με συμβατικούς κινητήρες και τούρμπο όμως δεν πρόκειται να το βρουν ποτέ.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτονται οι περισσότεροι - συμπεριλαμβανομένων κάποιων βελτιωτών και κατασκευαστών τούρμπο - είναι ότι μια μικρή τουρμπίνα και ένας τεράστιος συμπιεστής μάς δίνουν το τέλειο τούρμπο – ένα τούρμπο που θα ανεβάζει αμέσως πίεση και θα δίνει πολλά άλογα.
Το πρόβλημα με αυτό είναι διπλό. Πρώτον, ο κινητήρας δεν μπορεί να καταναλώσει άπειρη ποσότητα αέρα ανά περιστροφή. Οπότε, αν ένας τεράστιος συμπιεστής τον τροφοδοτεί με πολύ αέρα σε χαμηλές στροφές, ο κινητήρας δεν μπορεί να τον ρουφήξει όλον και ό,τι περισσεύει προσπαθεί να επιστρέψει, κάνοντας τον κινητήρα να ρετάρει και να χάνει ισχύ.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η μικροσκοπική τουρμπίνα δημιουργεί μεγάλο backpressure στην πολλαπλή εξαγωγής. Αυτό δεν περιορίζει μόνο την ισχύ, αλλά δημιουργεί και προανάφλεξη (τα γνωστά σε όλους μας πυράκια), και αυξάνει τις πιθανότητες να τα παίξει ο κομπρέσσορας.
ΜΥΘΟΣ Οι μεγάλες σωληνώσεις εισαγωγής αέρα προκαλούν πολύ μεγάλο lag
Αυτή η άποψη αναφέρεται συχνά από ανθρώπους που είτε προσπαθούν να σου πουλήσουν κάτι είτε δεν γνωρίζουν και πολλά για το θέμα.
Παρότι η θεωρία λέει ότι όσο μεγαλύτερη σωλήνωση έχεις, τόσο πιο πολύ αργεί να γεμίσει, στην πράξη αυτό δεν αυξάνει την υστέρηση του τούρμπο. Οι τουρμπίνες παράγουν τόσο μεγάλη ροή αέρα – περίπου 150 λίτρα ανά δευτερόλεπτο ακόμα και σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο με χαμηλή πίεση – που μερικά λίτρα χώρου ακόμα, λόγω της χρήσης ενός front-mounted intercooler και των επιπλέον σωληνώσεων, δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την απόκριση, και τα πλεονεκτήματα πάντα υπερέχουν των αδιόρατων μειονεκτημάτων που δημιουργούνται.
Βασικά, αν μπορείς να σχεδιάσεις τη σωλήνωσή σου να είναι κοντή και με τις λιγότερες δυνατόν γωνίες, κάν’ το. Όχι όμως εις βάρος της ψύξης.
ΜΥΘΟΣ Τα διπλά τούρμπο σηκώνουν πίεση πιο γρήγορα από τα μονά, αλλά δίνουν λιγότερη δύναμη
Ο μύθος προέρχεται εν μέρει από ανθρώπους που η εμπειρίες τους με κάποιο μεγάλο μονό τούρμπο αφορούσαν την εποχή που τα τεράστια, παλιομοδίτικα μονά τούρμπο ήταν συχνά ικανά να βγάζουν περισσότερη δύναμη από διπλά με παρόμοιες προδιαγραφές.
Εκείνες τις εποχές ο μύθος ίσχυε, αλλά μια δίκαιη δοκιμή μεταξύ μονών και διπλών τούρμπο ιδίων προδιαγραφών δείχνει πως δεν υπάρχει διαφορά στην ιπποδύναμη ούτε στο lag.
Θεωρητικά, το μόνο πλεονέκτημα των διπλών τούρμπο είναι πως με τα καυσαέρια να μοιράζονται στις δυο τουρμπίνες η ροή τους είναι πιο στρωτή. Ετσι ο κινητήρας τουρμπίζει πιο γρήγορα, αλλά μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα αν χρησιμοποιήσεις διαιρούμενη πολλαπλή εξαγωγής με μονό τούρμπο.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Η ψύξη με νερό είναι απαραίτητη σε όλα τα τούρμπο
Όταν κάποιος αποσυνδέει την παροχή νερού από το τούρμπο του, κάποιοι του λένε ότι το τούρμπο του θα καταστραφεί γρήγορα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει στα παραδοσιακά τούρμπο.
Ο λόγος που τα συνηθισμένα τούρμπο συχνά έχουν ψύξη νερού δεν αφορά την κανονική λειτουργία τους, αλλά την περίπτωση να σβήσει ο κινητήρας αμέσως μετά από έντονη χρήση.
Στα ρουλεμανάτα τούρμπο η ροή λαδιού μέσα στην τουρμπίνα είναι μικρότερη, οπότε η ψύξη με νερό παίζει πιο σημαντικό ρόλο και είναι σημαντικό να υπάρχει.
ΜΥΘΟΣ Οι μεγάλες ζάντες κάνουν το κοντέρ να διαβάζει λάθος
Αυτή είναι ιστορία για νοικοκυρές – συνήθως τη λένε όσοι δεν γουστάρουν τα βελτιωμένα αυτοκίνητα.
Αν τοποθετήσεις στο αυτοκίνητό σου τροχούς/ ελαστικά με μεγαλύτερη διάμετρο από την πρέπουσα, το ταχύμετρο θα διαβάζει λιγότερα km/h από τα πραγματικά. Το θέμα όμως είναι ότι όλα τα κοντέρ στα αυτοκίνητα δείχνουν 5-10 km/h περισσότερα. Αν λοιπόν αλλάξεις ζάντες, ακόμα κι αν πας από 13 σε 17 ίντσες, το κοντέρ ουσιαστικά θα γίνει πιο ακριβές, αντί να δείχνει παραπάνω ταχύτητα.
Ο μόνος τρόπος να δείξει το κοντέρ λίγη παραπάνω από την κανονική ταχύτητα είναι να χρησιμοποιήσεις τερατώδεις τροχούς και ελαστικά. Και τότε το αυτοκίνητό σου θα είναι τόσο δυσκολοοδήγητο, που το κοντέρ θα είναι η μικρότερή σου ανησυχία.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ Οι αποστάτες καταστρέφουν το αυτοκίνητό σου
Για όσο μπορώ να θυμηθώ, η χρήση αποστατών συνεχώς κατακρινόταν, συνήθως από ανθρώπους που έλεγαν πως θα προκαλέσει την αποκόλληση του τροχού, ή πως θα καταστρέψει τις πλήμνες. Τίποτε από τα δυο όμως δεν είναι αλήθεια.
Για να βγει ο τροχός πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει μεγάλους κουμπωτούς αποστάτες αντί για τους καταλληλότερους βιδωτούς, με συνέπεια ο αποστάτης να παρέχει μικρότερη στήριξη, κάνοντας πιθανώς τον τροχό πιο επιρρεπή στην αποκόλληση.
Για το θέμα της πλήμνης δεν είμαστε σίγουροι, απλά και μόνο επειδή δεν έχουμε δει ποτέ πειστήρια ότι είναι αλήθεια. Η θεωρία λέει πως λογικά η χρήση αποστατών πιέζει την πλήμνη, αλλά έχουμε δει κορυφαία αγωνιστικά αυτοκίνητα με τεράστιους αποστάτες να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
ΜΥΘΟΣ Οι κινητήρες Cosworth υπερέχουν σε ροπή σε σχέση με τους SR20 επειδή είναι υποτετράγωνοι
Είναι σχετικά εξειδικευμένος μύθος, που συχνά αναφέρεται από ιδιοκτήτες 200SX που προσπαθούν απεγνωσμένα να εξηγήσουν τη σχετική έλλειψη ροπής του αυτοκινήτου τους.
Στην ουσία οι SR20 έχει διαδρομή 86mm, ενώ οι ΥΒ μόλις 77mm. Οπότε, αν όλα τα υπόλοιπα είναι ίδια, ο ΥΒ θα έπρεπε να παράγει μικρότερη ροπή.
Η πραγματικότητα όμως λέει ότι η διαδρομή των πιστονιών επηρεάζει ελάχιστα την ροπή των υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων, και ότι αυτό που δίνει καλύτερη ροπή στον ΥΒ είναι η υψηλή πίεση υπερπλήρωσης και οι ήπιοι εκκεντροφόροι σε σύγκριση με τους συνηθισμένους SR20 ίδιας ισχύος, που χρησιμοποιούν υψηλότερη συμπίεση, μικρότερη πίεση και πιο άγριους εκκεντροφόρους.
ΜΥΘΟΣ Το “τσιπάκι” δίνει περισσότερα άλογα στους ατμοσφαιρικούς κινητήρες
Ακούμε συνέχεια κόσμο να λέει ότι το σούπερ ντούπερ “Megachip Stage 9” που αγόρασαν έχει δώσει 100 άλογα στο 1.400άρι τους και πως τώρα ροκανίζει Ferrari από στάση. Δεν το πιστεύεις ε? Καλά κάνεις.
Εκτός από ελάχιστα αυτοκίνητα που περιορίζονται εργοστασιακά – το Mini One για παράδειγμα – τα περισσότερα ατμοσφαιρικά αυτοκίνητα κερδίζουν περίπου 5% από μια αναχαρτογράφηση.
Τα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα είναι άλλη ιστορία: 30 ή παραπάνω ίπποι από τον επαναπρογραμματισμό ενός αυτοκίνητο τούρμπο είναι σύνηθες νούμερο σε συνάρτηση με μια αύξηση της πίεσης. Σε ατμοσφαιρικό κινητήρα όμως? Ούτε μία στις χίλιες.
ΥΠΕΡΒΟΛΗ “75 PS” νίτρο σου δίνουν 75 πραγματικά PS
Σίγουρα έχεις ακούσει ανθρώπους να λένε ότι έχουν “75 PS” νίτρο στο αυτοκίνητό τους, αλλά στην πραγματικότητα μάλλον δύσκολα θα πάρουν 75 ίππους από τη μπουκάλα τους. Εξαρτάται από το αυτοκίνητο – και τα νούμερα για κάθε μοντέλο δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν.
Σε ατμοσφαιρικούς κινητήρες η ισχύς που παίρνεις συνήθως είναι λίγο χαμηλότερη από την ονομαστική, αφού το μίγμα για ασφάλεια είναι – σε κατασκευές που κάνεις μόνος σου – πιο πλούσιο. Για να πάρεις την μέγιστη ισχύ, το νίτρο πρέπει να τοποθετηθεί και να ρυθμιστεί από επαγγελματίες.
Στον αντίποδα, σε υπετροφοδοτούμενα αυτοκίνητα τα “75 PS” νίτρο μπορούν να σου δώσουν 100 PS, επειδή το νίτρο κρυώνει το μίγμα, πράγμα που αυξάνει την ιπποδύναμη περαιτέρω, ενώ προστίθενται και τα 75 PS από το ίδιο το νίτρο.